HACCA GİDECEKLERE 10 TAVSİYE
Yapılacak ibadetin detaylarını öğrenin.
'Hac nedir? Farzları vacipleri nelerdir? İhram ne demektir?' İhramlı kimse nasıl davranmalı? gibi konular hakkında bilgi edinin. Bunun için seminerlere katılın, kitaplar okuyun. Bu konuda elinizde kitaplar mutlaka olsun.
Tarih ve mekân bilgilerine vâkıf olun.
Tarih ve mekân bilgilerine vâkıf olun.
Kâbe'nin tarihi, Nur ve Sevr dağlarının önemi, Cemerat ve Mina'nın şeytan taşlamadaki önemi, İslam'dan önceki Mekke dönemi, Medine tarihi vb. bilgiler toplayarak yapılacak ibadetin maneviyatına katkıda bulunun. Hz. İbrahim'i, Hacer validemizin hayatını okuyun.
Manevî anlamda hazırlık yapın.
Manevî anlamda hazırlık yapın.
Bir süre sonra mesafelerin kapanacağını, Kâbe'yi göreceğinizi, Hz. Peygamber'in yaşadığı mekânlarda yaşayacağınızı ve böylece bu dünyada O'na komşu olacağınızı vs. düşünün. Haccı ruhunuzda yaşamak için hacla ilgili vaaz, sohbet ve yayınlara başvurun.
Efendimizin (sas) hayatını okuyun.
Efendimizin (sas) hayatını okuyun.
Gittiğiniz yerler sevgili Peygamberimizin yaşadığı muhitler. Bu mekânları Allah Resulü'nün hayatını bilmeden, anlamadan hissedemezsiniz. Elinizde mutlaka Peygamberimizin hayatını anlatan birkaç kitap olsun. Mekke'yi, Medine'yi, Arafat'ı daha iyi anlayacak, daha iyi kavrayacaksınız.
Şimdiden az uykuya alışın.
Şimdiden az uykuya alışın.
Hac, diğer ibadetlerin aksine bedenen yapılan bir ibadet. Hem vakit sınırlı, hem de daha çok ibadet etmek isteği vardır. Orada az uyuyacak, geceleri ibadetle geçirecek, çok yürüyeceksiniz. İşte buna şimdiden alışmak için uyku düzeninizi oraya göre ayarlamaya çalışın.
Günlük spor yapın, bol bol yürüyün.
Günlük spor yapın, bol bol yürüyün.
Hacda en çok karşılaşılan sorunlar, bedenen zayıf düşmektir. Çünkü çok yürümek, çok çaba sarf etmek durumundasınız. İşte yolculuk başlamadan önce şimdiden yürüyüşe başlayın. Bol bol egzersiz yapın. Manen hazırlandığınız gibi bedenen de hazırlanın.
Kur'an'ı ve duaları öğrenin. Hac ibadeti sırasında bol bol Kur'an okuyup, dua etmek ve anı boş geçirmemek gerekir. Kur'an'ı bilmeyenler hızlıca öğrenebilir. Az bilenler geliştirebilir, bazı duaları ezberleyebilir. Yanınızda, okuyacağınız duaların olduğu kitapları götürün. Orada bu kitapları ya da duaların yazılı metinlerini bulamayabilirsiniz.
Dostlarınızın emanetlerine sahip çıkın.
Kur'an'ı ve duaları öğrenin. Hac ibadeti sırasında bol bol Kur'an okuyup, dua etmek ve anı boş geçirmemek gerekir. Kur'an'ı bilmeyenler hızlıca öğrenebilir. Az bilenler geliştirebilir, bazı duaları ezberleyebilir. Yanınızda, okuyacağınız duaların olduğu kitapları götürün. Orada bu kitapları ya da duaların yazılı metinlerini bulamayabilirsiniz.
Dostlarınızın emanetlerine sahip çıkın.
Dost ve yakınlarınızı ziyaret edin, onlardan dua isteyin. Onlar da size 'selam ve dua' emanet edecektir. Bu emanetlere sahip çıkın ve orada dostlarınızı da unutmayın.
Sabır ve kardeşlik için hazırlık yapın.
Sabır ve kardeşlik için hazırlık yapın.
Hacca milyonlarca insan gelecek. Bu da birtakım aksaklıkları, anlayışsızlıkları ortaya çıkaracak. Haccın sabır işi olduğunu, sizin oraya turistik bir gezi için gitmediğinizi düşünün ve bu yönde hazırlık yapın.
Önemli ihtiyaç maddelerini hazırlayın.
Önemli ihtiyaç maddelerini hazırlayın.
Devamlı kullandığınız ilaçlarınızı, kronik rahatsızlığınız varsa hastalığınızla ilgili bilgileri, güneş gözlüğü, uygun ayakkabı, giysi ve cilt tahrişleri için ilaçları mutlaka hazırlayın, son güne bırakmayın.
HACILARA NASİHAT
Değerli Hacı Adayı Kardeşim!
1. Yolculuğa çıkmadan önce akrabalarınla, dost ve arkadaşlarınla ve komşularınla helalleş; helallik almadan yola çıkma.
2. Azık olarak yanına sabır, tahammül, fedakarlık, gayret ve takva al. Bunlara ekmek ve su kadar ihtiyacın olacak.
3. Yol arkadaşlarına ve grubuna yardımcı ol. Başındaki idarecinin emir ve tavsiyelerine uy.
4. Mübarek topraklara vardığında Allah Teala’ya şükret. Milyonlarca insan arasında sana oraları nasip ettiğini unutma.
5. Kabe’yi görür görmez en önemli ve en güzel dualarını yap. Rabbinden dilediğini iste. Dosta kavuşmanın heyacanını ve sevincini yaşa.
6. Mekke’de kaldığın sürece gözün ve gönlün hep Kabe’de olsun. Namazda iken bile Kabe’ye bak. Kıble artık hemen önünde duruyor.
7. Diğer ülkelerden gelen Müslüman kardeşlerinle tanış, onların durumlarına vâkıf olmaya çalış.
8. Arafat ve müzdelife’de mahşeri düşün. Milletimiz ve memleketimiz için de dua et. Mina’da Şeytan taşlarken içindeki kötülükleri ve nefsin azgınlıklarını taşla. Kötü alışkanlıklarını artık bıraktığına söz ver. Tövbeni yap.
9. Medine’ye vardığında Resûlullah’ın huzurunda edebli ve dikkatli ol. Kimseyi incitme. Sesini yükseltme.
10. Dönüşte Hz. Ebû Bekir’in sadâkatini, Hz. Ömer’in adaletini, Hz. Osman’ın hayâsını, Hz. Ali’nin cesaretini alarak gel. Bizi de duadan unutma! Haccın mebrûr günahların mağfûr olsun.
Tavafa Ait Tavsiyeler:
- Değerli hacı kardeşim! Tavafın Mescid-i Haram’ı selamlama olduğunu bilmelisin. Tavaf, Allah Teala’nın eda edilişi esnasında konuşmayı mubah kıldığı bir namazdır. Bundan dolayı küçük ve büyük pisliklerden temiz olmak ve avret yerinin kapalı olması gerekir.
- Fazla beklemek kalabalığa neden olacağından Hacer-i Esved’i selamlarken çok bekleme.
- Hacer-i Esved’i öpmek için sıkışıklık ve izdiham oluşturma. Çünkü Hacer-i Esved’i öpmek sünnet, kendine ve başkalarına eziyet vermemek ise vaciptir. Vacibin uygulanması sünnetten daha evladır. Allah en iyi bilendir.
- Hacının tavaf esnasında huşu içinde olması ve kalbinin de başka şeyler ile meşgul olmaması müstehaptır.
- Tavafta şavtları peşpeşe yapmak müekket sünnettir.
- Tavaf esnasında parmakları kıtlatmak ve birbirine geçirmekten sakınınız. Aynı zamanda yemek, içmek, dua ve zikir dışında konuşmak da mekruhtur.
- Küçük veya büyük abdesti sıkışmış halde tavaf yapmak mekruhtur.
- Tavafın, Hatim’in içinden değil dışından yapılması gerekir. Eğer tavaf, Hatim’in içinden yapılırsa Kabe’nin bir kısmı tavaf edilmiş olur ve o şavt geçersiz sayılır.
- Tavaf esnasında sesinizi yükseltmeyiniz. Çünkü yüksek ses tavaf edenleri rahatsız edebilir.
- Bütün şavtlarda remel yapmayınız. Çünkü sünnet olan tavafın ilk üç şavtında remel yapmak olup diğer şavtlarda normal şekilde yürünür.
- Remelin, ilk üç şavtta, ızdıbanın ise bütün şavtlarda yapılması sünnettir.
- Kadınların tavaf anında remel yapmaları ve sa’y anında hervele yapmaları sünnet değildir.
- Namaz kılarken ızdıba yapmayınız.
- Makam-ı İbrahim’e ve Kabe’nin duvarlarına elinizi yüzünüzü sürüp öpmeyiniz. Bu, sünnete aykırı olan bir bidattir. Allah her şeyin en doğrusunu bilir.
- Eğer çok kalabalık ise tavaftan sonra Makam-ı İbrahim’in arkasında namaz kılmak için ısrar etmeyiniz. Harem-i Şerif’in herhangi bir yerinde de kılmanız caizdir.
- Kadınların ihramdan çıkarken (saçlarını kısaltırken) saçlarını erkeklere göstermemeleri gerekir.
- Arafat’a giderken telbiyeyi sesli olarak getiriniz.
- Arefe günü tembellik, uyuşukluk ve vakti boşa geçirmekten kaçınınız. Kendinizi dua ve zikirle meşgul ediniz. Çünkü Resulüllah (s.a.v) şöyle buyurmuştur: (Duaların en hayırlısı Arafe günü yapılan duadır.)
- Dua yaparken mümkün mertebe Kabe’ye yöneliniz.
- Arafat sınırları içinde kalmaya dikkat ediniz.
- Nemire Mescidi’nin %75’i Arafat sınırları içinde %25’i ise Arafat sınırları dışındadır. Hacının buna dikkat etmesi gerekir. Çünkü Arafat sınırları dışında vakfe yapmak hac ibadetinin iptal olmasına neden olur.
- Kalabalığa ve insanlara eziyete neden olacağından vakfeyi Rahmet tepesinde yapmaktan kaçınınız.
- Arafat’tan güneş battıktan sonra ayrılmaya dikkat ediniz. Böylece gece ve gündüz kalmış olursunuz. Eğer güneş batmadan ayrılırsanız kurban kesmeniz gerekir.
- Allah’ın, günahlarınızı affetmeyeceğine dair sui zanda bulunmayınız. Eğer böyle yaparsanız ilk günahı işlemiş olursunuz.
- Taşların Cemreler e vurması gerekir. Taşlar, gelişigüzel atılmamalıdır.
- Taşların hepsinin bir defada atılmaması gerekir. Hepsi bir defada atıldığı zaman yedi atış değil bir atış sayılır.
- Cemreler i taşlarken tersten başlamayıp küçük, orta ve büyük sırasını takip ediniz.
- Atılan taş adedinde şüphe olmaksızın kasıtlı olarak az veya fazla atmayınız.
- Küçük ve orta cemreyi taşladıktan sonra dua etmeyi ihmal etmeyiniz. Bu durum sünnete aykırıdır ve büyük bir hayrı kaçırmış olursunuz.
- Büyük (Akabe) cemreden sonra dua yapmayınız. Çünkü bu sünnete aykırıdır.
Medine’ye Ait Tavsiyeler:
- Peygamber (s.a.v)’in sünnetine tam olarak uyunuz ve vakarlı hareket ediniz.
- Eğer birisi Peygamber (s.a.v)’e selam göndermiş ise, falan şeyhin, hacının, mühendisin veya doktorun gibi lakaplar kullanılmayıp sadece ismini zikrederek selamını iletiniz. Çünkü Resulüllah (s.a.v)’in karşısında herhangi bir rütbe yoktur.
- Namazları mübarek Ravda’da kılmaya önem veriniz (Çünkü orası Cennet bahçelerinden bir bahçedir).
- Kabirlerin duvarlarına el-yüz sürmeyiniz ve öpmeyiniz.
- Medine’de sakin, vakarlı ve edepli olarak hareket ediniz (Çünkü sen Peygamber (s.a.v)’in ve ashabının ayak bastığı yerlerde yürümektesin).
- Gülmeyiniz ve yüksek sesle konuşmayınız. Çünkü Resulüllah (s.a.v)’in yanında yüksek sesle konuşmak hayırlı amelleri boşa çıkartır.
- Sigara içmeyiniz. Eğer sigara içiyorsanız bu mukaddes topraklarda ondan vazgeçiniz. Çünkü sigara içmek, özellikle de Resulüllah (s.a.v)’in kentinde içilmesi günahtır. Aynı zamanda Resulüllah (s.a.v)’e karşı yapılan bir terbiyesizlik sayılır.
0 yorum:
Yorum Gönder